Japanski recept za poslovni uspeh

Business

PROBAJTE JAPANSKI RECEPT ZA POSLOVNI USPEH

 

Japanci su oduvek bili poznati kao najvredniji ljudi na planeti. Tajna njihovog uspeha nije samo u savršenoj organizaciji vremena i posla nego i u disciplini i besprekornom uređenju radnog prostora. Japanci svoje kancelarije i radni prostor dovode u savršeno stanje, poštujući princip 5 S, odnosno pet akcija koje na njihovom jeziku počinju slovom S. Poštujući ovu istonjačku filozofiju pod nazivom Kaizen, manje se bave nevažnim stvarima, pa svu energiju usmeravaju na posao.

Business

Pogledajte šta Japanci sve preduzimaju da bi na poslu izbegli stres i bili vredniji i produktivniji.

SEIRI – definisanje
Ovaj princip podrazumeva podelu radnog materijala na neophodan, hitan i nepotreban. Sve što vam je neophodno stavite u zelenu kutiju ili fasciklu, sve što je hitno u crvenu, a ono što je nepotrebno odmah bacite.

SEITON – uređenje
Seiton pre svega znači pravilno smeštanje potrebnog radnog materijala, da biste radili što bolje i efikasnije. Sve što vam je neophodno mora biti u vašoj blizini, a materijal koji povremeno koristite uredno složite u orman.

SEISO – čišćenje
Čišćenje radnog prostora je veoma važan deo u organizaciji posla. Cilj je da stvorite ambijent bez prašine i prljavštine koji će vam pomoći da se prijatnije osećate u svom radnom prostoru, ali i da radite mnogo efikasnije.

SEIKETSU – kontrola
Veoma je važno da uvek dva puta prekontrolišete ono što ste uradili. Možda ćete izgubiti koji minut, ali ćete svakako biti sigurni da ste posao uradili kako treba. Na ovaj način postizaćete bolje rezultate, a kvalitet svega što uradite biće na mnogo višem nivou.

SHITSUKE – disciplina
Poslednje S predstavlja disciplinu, odnosno trening kojim se svi zaposleni uče kako bi mogli da se pridržavaju svih navedenih pravila. Na ovaj način stvaraju se radne navike u kolektivu na osnovu kojih svi zaposleni rade kao jedinstveni tim.

 

KAIZEN – JAPANSKA METODA ZA USPEH U BIZNISU

Kaizen (改善, prev. „promenom ka uspehu“), posle Drugog svetskog rata je prvo sproveden u više japanskih kompanija, pod uticajem američkih kompanija i njihovih uspešnih menadžera. Kasnije se ta uspešna metoda proširila po celom svetu. Najvažnije je da koristite sve cake kako biste sebi olakšali život, a glavni cilj je raditi manje uz postizanje napretka i uspeha.

Business 1

Naučite kako da koristite Kaizen metodu u sedam koraka:

1. Napravite svaštaru svih primera na koje naiđete. Od raznih usputnih materijala na koje naletite, vizit karti, brošura, flajera i postera. S vremena na vreme pogledajte sve što ste sakupili, podelite sa svojim kolegama – možda se rodi neka nova ideja. Ovo je najbolje raditi u grupi ili u vašem kolektivu, gde i drugi mogu da dodaju svoje ideje i primere.

2. Čuvajte svoju digitalnu svaštaru u nekoj onlajn foto blog formi – ili privatnoj ili otvorenoj za javnost, gde ostavljate sve svoje ideje ili primere koji vam se učine interesantnim.

3. Usudite se da budete malo neobični. Učestvujte u nečemu što vam se učini kreativnim, a drugi misle da je van vaše lige. Ako vam je uvek udobno, onda verovatno ne napredujete.

4. Stimulišite „desnu stranu“ vašeg mozga, svirajući neki instrument koji ste oduvek želeli. Sviranje muzike aktivira mozak na kreativni način koji može da obogati vaš poslovni i privatni život. Nikad nije kasno da počnete da svirate!

5. Čitajte knjige o grafičkom dizajnu, tipografiji, bojama, fotografiji, pravljenju dokumentarnih filmova, pa čak i arhitekturi i drugim oblastima dizajna. Nikad ne znate gde će se roditi ideja.

6. Isključite se ponekad – bez mobilnog telefona i kompjutera. Idite u šetnju ili uradite bilo šta što vam pomaže da usporite malo svoje „poslovne misli“.. I upravo tada se nova otkrića dešavaju. Mozak nikad ne spava, a vi se ipak opuštate.

7. Napravite prezentaciju onoga što ste naučili. Najbolji način da produbite i učvrstite svoja nova saznanja jeste da ih podelite sa drugima. Pravo učenje dešava se kada ga podelite sa drugima.

Primenjujući ove tehnike bićete pripremljeni kada šef bude zatražio ekspresne ideje.

 

Izvori: 24sata.rs, kamatica.com

 

 

 

 

 

Podelite:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

misli 8
Nikad ne odustaj 8

Društvene mreže

Citati

Glupog čoveka je nemoguće poraziti argumentima. (Vilijem Makadu)

Misao koja se ne završava akcijom ne znači mnogo. Akcija koja ne proizlazi iz misli ne vredi ni toliko. (Džordžes Bernanos)

Teško je dok se ne odlučiš, tada sve prepreke izgledaju neprelazne, sve teškoće nesavladive. Ali kad se otkineš od sebe neodlučnog, kad pobiješ svoju malodušnost, otvore se pred tobom neslućeni putevi, i svet više nije skučen niti pun pretnji. (Meša

Jedina osoba koja ti je suđeno da postaneš je osoba koja odlučiš da budeš. (Ralf Valdo Emerson)

Pratite najnovije vesti

Prijavite se na našu listu za novosti

Bez spama, šaljemo nove članke periodično.

Kategorije

Na temu

Povezani Članci

Kako da prevaziđete strah

KAKO DA PREVAZIĐETE STRAH – VAŠEG NAJVEĆEG NEPRIJATELJA NA PUTU DO OSTVARENJA  ŽIVOTA KAKVOG ŽELITE   Koji je vaš najveći neprijatelj  na putu ka životu

Steve Jobs 1

20 životnih lekcija Stiva Džobsa

  20 ŽIVOTNIH LEKCIJA STIVA DŽOBSA   Italic citati predstavljaju odlomke iz biografije Stiva Džobsa. Biografija prikazuje život velikog čudaka koji je ovaj svet učinio

Greške koje treba izbegavati

GREŠKE KOJE TREBA IZBEGAVATI   Ako se već neko vreme bavite Network Marketingom, verovatno ste imali priliku posetiti neke od mitinga, predavanja ili prezentacija. Tamo

Sve o Mrežnom Marketingu na jednom mestu

Pošaljite nam poruku:

Citati

Džonatan Vinters

Nisam mogao da čekam uspeh, pa sam nastavio bez njega. (Džonatan Vinters)

Denis Vejtlej 1

Neprestano učenje je minimalan uslov za uspeh u bilo kojoj oblasti. (Denis Vejtlej)

Molijer

Što je veća prepreka na putu, to ima više slave u pobedi. (Molijer)

Majka Tereza 3

Više je gladi u svetu za ljubavlju i poštovanjem, nego za hlebom. (Majka Tereza)