Share

 

DETE KOJE JE ZAGOSPODARILO JEDNIM ČOVEKOM

 

devojcicaUbrzo nakon što je gospodin Darbi primio diplomu “Koledža teških udaraca“ i odlučio da izvuče korist iz svog iskustva u poslu s rudnikom zlata, imao je sreću da se sretne s prilikom koja mu je dokazala da “ne“ ne mora neophodno značiti “ne“.

Jedno popodne je pomagao svom ujaku da samelje pšenicu u jednom starom mlinu. Ujak je vodio veliku farmu u kojoj je živelo nekoliko farmera-napoličara. Vrata su se tiho otvorila, i jedno malo, crno dete, ćerka jednog napoličara, ušla je unutra i stala pored  vrata.

Ujak je podigao pogled, video dete i grubo zalajao na nju: „Šta hoćeš?“

Dete je krotko odgovorilo: „Moja mama je rekla da joj pošalješ pedeset centi.“

„Neću to uraditi“, viknuo je ujak „a sad beži kući.“

„Da, gosn“, odgovorilo je dete. Ali se nije pomerila.

Ujak je nastavio s poslom i toliko se u njega uneo da nije obratio pažnju na dete i nije primetio da nije otišla. Kad je podigao pogled i video da ona još uvek stoji na istom mestu, dreknuo je na nju: „Rekao sam ti da ideš kući! Idi odmah, ili ću te išibati.“

Devojčica je rekla: „Da, gosn“, ali se nije mrdnula.

Ujak je ispustio vreću žita koju je nameravao da sipa u mlin, uzeo štap i krenuo ka detetu s izrazom lica koje je nagoveštavalo nevolju.

Derbi je prestao da diše. Bio je siguran da će prisustvovati napadu. Znao je da njegov ujak ima žestoku narav.

Kada je ujak došao do mesta na kome je dete stajalo, ona je brzo napravila jedan korak napred, pogledala ga u oči i viknula iz sveg glasa: „Moja mama mora da ima tih pedeset centi!“

Ujak je stao, posmatrao je minut, a potom lagano spustio štap na pod, zavukao ruku u džep, izvukao pola dolara i dao joj.

Dete je uzelo novac i lagano se unazad približavalo vratima, ne skidajući pogled s čoveka koga je upravo pobedila. Nakon što je otišla, ujak je seo na jednu kutiju, i gledao kroz prozor u daljinu više od deset minuta. Sa strahopoštovanjem je razmišljao o šibanju koje se upravo odigralo.

Gospodin Darbi je takođe razmišljao. To je bio prvi put da je on ikada video neko obojeno dete da snagom volje pobedi neku odraslu, belu osobu. Kako je to uspela? Šta se desilo njegovom ujaku što ga je navelo da omekša i postane pitomo jagnje? Kakvu je to čudnu moć dete upotrebilo da bi zagospodarilo situacijom? Ta i druga, slična pitanja, javljala su se u Darbijevom umu, ali odgovore na njih je pronašao tek mnogo godina kasnije...

 

Izvor: “Misli i obogati se“ – Napoleon Hil

 

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Musasi-baner-01

Red Hit

baner 185x137